10 Adımda Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenmek için neler yapmalıyız konusunda hazırladığımız liste:

• Öğün atlamayın: Sağlıklı yaşamın temel koşulu, öğün atlamamaktır. Aç kalmak, dengeli beslenmek demek değildir. Tam aksine bir öğünün atlanması demek, sonraki öğünde daha çok acıkmak ve daha çok yemek yemek demektir. Karnı çok acıkan kişinin yiyeceklerin kalorisini bile düşünmeden ihtiyacından fazla yemek yemesi, hem gereksiz kilo alımına hem de çeşitli rahatsızlıklara sebep olacaktır.

• Sabah kahvaltısını es geçmeyin: Sabahları ne kadar zinde olsak da, aç uyandığımızdan dolayı vücudumuzda bir enerji düşüklüğü oluşur. Sağlam bir kahvaltı yapmak, bize gün boyu ihtiyacımız olan enerjiyi sağlar. Önemli olan, kahvaltıda doğru besinleri tüketmektir. Yumurta başta olmak üzere peynir, zeytin, domates, bol yeşillik ve portakal suyu gibi yiyecek içecekler, kahvaltı için ideal seçimdir.

• Sebze Meyveyi bol bol tüketin: Uzmanların beslenme önerilerinde sebze ve meyvelerin başı çektiğini biliyoruz. Meyve sebzeler, çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir, bol su içerir. Bununlar birlikte kalorisi de düşüktür. Her gün değişik ve bol sebze meyve tüketmek, sizi birçok hastalıktan koruyacağı gibi, kilo dengesinin sağlanmasına da yardımcı olacaktır. Ayrıca, sağlıklı yaşam için sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketimine dikkat edilmelidir.

• Su içmeyi ihmal etmeyin: İnsan vücudunun oksijenden sonra en çok suya ihtiyacı vardır. Öyle ki, aç bir insan günlerce yaşayabilirken susuz sadece birkaç gün dayanabilir. Metabolizmanın işlevsel şekilde çalışması ve toksinlerin vücuttan atılabilmesi için günlük 2 litre su tüketilmelidir.

• Lifli besinler tüketmeye özen gösterin: Ağır karbonhidrat ve şeker içeren gıdalar tüketmektense vücutta tokluk hissi oluşturan, metabolizmayı çalıştırarak kabızlığı önleyen lifli gıdalar tercih edilmelidir. Kurubaklagiller de aynı şekilde hem vücudun ihtiyacı olan besinleri almayı sağlayacak hem de sağlıklı kilo verme konusunda destek olacaktır.

• Abur cuburları hayatınızdan çıkarın: Abur cubur yiyeceklerden kasıt; market raflarında albenili şekilde ambalajlanmış hazır gıdalar. Bu gıdaların içeriği gereğinde sağlıklı beslenme düzeninde kesinlikle yer almaması gerekiyor. Özellikle ara öğünlerde tercih edilen gıdalar çok fazla yağ ve katkı maddesi içerdiği için hem gereksiz kilo alımına sebep olacak hem de çeşitli hastalıklara davetiye çıkaracaktır.

• Günlük olarak yeterli miktarda kalsiyum alın: Kalsiyum içeren besinlerin her gün düzenli olarak tüketilmesi şarttır. Süt, yoğurt ve peynir gibi alternatifi çok olan kalsiyum içerikli gıdalar, vücudun yağlanmasını önleyeceği gibi vücuda ihtiyacı olan vitaminlerin bir kısmını da sağlayacaktır.

• Tuz ve şekerden uzak durun: Günlük hayatta ekstra tuz ve şeker tüketimine gerek yok. Düzenli olarak tükettiğimiz sebze ve meyvelerin içinde vücudumuz ihtiyacı olan tuz ve şeker oranı yeterince mevcut. Eğer sağlıklı beslenme konusunda önemli bir adım atmak istiyorsanız, tuz ve şekerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız.

• Yeterli miktarda protein almaya özen gösterin: Protein, insan vücudunun temel ihtiyaçlarından biridir. Günlük olarak mutlaka yeterli miktarda alınması gerekir. Vücudun ihtiyacı olan proteini, farklı kaynaklardan almaya özen gösterin. Et, balık, yumurta, süt ve balık, güçlü birer protein kaynağıdır. Her gün, öğünlerin herhangi birinde bir porsiyon et mutlaka tüketilmelidir.

• Alkol alımını azaltın ya da bırakın: Sağlıklı yaşam stratejisinde, alkol bulunmaması gerekenlerden biridir. Alkollü içecekler vücuda bol kalori verdiği halde herhangi bir besin sağlamaz. Herhangi bir besleyici değeri olmadığı gibi, besin değeri yüksek gıdaların tüketimini de engeller. Bu nedenle sağlıklı beslenme düzeninde alkolü bulundurmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir