Hazır besinlerin arka tarafında bulunan karışık etiketler, aslında kişiye ürün içeriği ile ilgili bilgi vermektedir. Beden dengesine uygun beslenmek için, bu etiketlerin dikkatli okunması ve kişi için neyin fayda sağlayıp, neyin zararlı olduğunu belirlemek oldukça önemlidir. Bazı kişiler için paketli gıda denildiği zaman akla yalnızca abur cubur gelse de aslında yemekler için kullanılan salçalar, margarin, harç ve sosların hepsi de paketli gıda grubunda yer almaktadır. Bundan dolayı hazır gıdaların etiketini okuyup bilinçli bir tüketici olmak sağlığa faydalıdır. Öncelikle ileride oluşabilecek yüksek tansiyon, şeker, obezite gibi sağlık problemlerinden korur. İkinci olarak ise sağlık problemi olan bireylerin rahatsızlıklarını kötü etkileyecek bir beslenme alışkanlığından uzaklaşma sağlar. Burada önemli olan etiketleri değerlendirip içeriğinde bulunabilecek zararlı maddelerin farkına varıp, ürünün içeriğini anlamaktır. Böylece hangi gıdalardan uzak durulması gerektiği daha kolay anlaşılır. Paketlenmiş ürünleri tüketmeden önce dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

Porsiyon miktarı hesaplanmalı: Genel olarak pek çok gıda etiketinde “100 gramda” ve “1 porsiyon” ifadeleri yer almaktadır. Bundan dolayı tüketilecek ürünün kaç porsiyon olduğu bilinmeli ve ona göre tüketilmelidir, çünkü besin etiketinde verilmiş olan miktar ile kişinin tükettiği miktarın eşit olması, etiketi doğru analiz etmenin en önemli yoludur. 

Kalori kontrolü yapılmalı: Yapılan araştırmalar, gıdaları alırken kalori kontrolü yapan kişilerin günde daha az kaloriye sahip olduğunu ve sağlıklı gıdalara daha fazla yöneldiğini göstermektedir. Ürünü satın alırken yapılan kalori kontrolü bireyi obezite gibi pek çok kronik hastalığa karşı korumaktadır, fakat bu kontrolü uygularken tüketilecek oran ile eşleşme sağlamaya dikkat edilmelidir. Light ürünler de kalori içermektedir, kontrollü bir şekilde tüketilmeyen besinler de gereksiz enerji alımına yol açmaktadır.

Düşür-çoğalt-dengede tut: Besin etiketinde bulunan içerikle ilgili bilgilerin analiz edilmesini sağlayan kapsayan noktalardan üçüncüsü ise “düşürme- çoğaltma ve dendede tutma durumudur. 
Yoğun oranda doymuş yağ alımı, kalp ve damar rahatsızlıkları, obezite ve kanser tehlikesini çoğaltmaktadır. Bundan dolayı bir paket gıdada 1 gramdan daha düşük doymuş yağ olması gerekmektedir.
Trans yağ oranı arttıkça, kalp damar hastalıklarının meydana gelme durumu yükselmektedir. Bundan dolayı satın alınan ürünlerin trans yağ içermemesi ya da bir paketi içerisinde en çok 0,5 gram trans yağ olmasına dikkat edilmelidir.

Katkı maddelerine dikkat: Hazır gıdaların içeriğinde bulunan katkı maddeleri oldukça önemlidir. Tatlandırıcı, kıvam arttırıcı, kıvam koruyucu gibi sağlığı olumsuz yönde etkileyen hazır gıda maddelerinden uzak durmak gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir